De ce trebuie sa ti cont atunci cand cumperi o cafea. Alege ce ti se potriveste!

0
303
Pe piata exista, la ora actuala, atat de multe sortimente de cafea, incat alegerea celui mai bun produs devine o adevarata provocare.
Toti producatorii se intrec in lansarea a noi tipuri de cafea, desi gama prezenta in magazine pare a fi deja destul de diversificata. Si atunci cum stim dupa ce repere sa ne ghidam atunci cumparam o cafea? Vom incerca sa ne lamurim in cele ce urmeaza.

Cafea boabe, macinata sau capsule?

Raspunsul la aceasta intrebare este strict legat de modul in care dorim sa preparam o cafea. Daca o pregatim la ibric, cel mai probabil vom opta pentru cafea macinata sau boabe (caz in care avem nevoie de o rasnita pentru a o macina noi). Daca vom pregati cafeaua la un espressor care functioneaza cu capsule, vom avea grija sa cumparam produsele compatibile. Pentru barurile si cafenelele dotate cu espressoare profesionale, se recomanda sa folositi o cafea boabe de calitate superioara.

Arabica sau Robusta?

Alegerea unei cafele dupa acest criteriu tine de preferintele fiecaruia, dar trebuie avute in vedere mai multe aspecte. In primul rand, cafeaua Arabica este perceputa ca avand o aroma mai placuta, cu un gust reminiscent fructat sau de alune, in timp ce cafeaua Robusta se remarca prin tarie. Si pretul este un factor important: de cele mai multe ori, o cafea Arabica este de doua ori mai scumpa decat Robusta.

Planul organoleptic

Caracteristicile organoleptice ale cafelei se refera la proprietatile lor senzoriale, adica ceea ce simtim cand bem o cafea. Principalele trasauri organoleptice la care trebuie sa ne raportam sunt aroma, corpul si intensitatea. De exemplu, pe o scara de la 1 la 10, fiecare sortiment de cafea se poate clasa pe o anumita treapta. Pentru a face o selectie printre sortimentele de cafea disponibile pe piata in functie de trasaturile lor organoleptice, trebuie sa descoperim ce ne place, iar acest lucru nu se poate face decat prin experimente.

In final, pentru fiecare consumator exista cel putin o cafea care sa i se potriveasca. Important este sa descoperim ce asteptari avem de la o cafea, pentru a face alegerile potrivite si pentru a profita la maximum de savoarea acestei bauturi!

Tu ce cafea preferi ?